Ana içeriğe atla

Aşka Dair Nesirler




 Beni bu kitaba götüren gittiğim bir sergide fotoğraflardan birinin altına iliştirilmiş dizelerdi.

''Kalplerde heyecan / Bakışlarda korku olduğu zaman güzel / Birbirimize sezdirmemek için çırpınış / Başkaları görmesin diye çabalayış / Gözlerim gözlerinin mavisine değdiği zaman...
Aşk başlamadan güzel...''

 Önceden başka şiirlerini okumuştum. Ama o gece o fotoğrafın karşısında beni mıhlayan, sergide ayaklarımın beni sürekli aynı fotoğrafın önüne götürüşü sadece fotoğrafın etkileyiciliği değil bu dizelerle birleştiğinde yarattığı etkiydi. Minik defterime not etmiştim bile dizeleri eve döndüğümde.

 Kitaba ulaşmamda epey zahmetli olmuştu. İstiklal'de ve Beyazıt'ta sürekli gittiğim kitapçıları bir günde dolaşıp en sonunda Sahaflar Çarşı'sını gezip kitapçılardan birinde bulduğumda küçük bir çocuk gibi sevinmiştim.

 Ümit Yaşar Oğuzcan'a ait kitap, şiirler ve sevdiği kadına yazdığı mektuplardan oluşuyor. Okurken etrafımızda gördüğümüz sanal aşkları tekrar sorgulatacak türden bir aşk kitaptaki. Ruhunuza dokunacak dizelerle dolu, kimilerine fazla romantik gelebilir tabi.

 ''Bu mesafeler

   Bu zaman

   Ben seni istiyorum

   Ya seninle yaşamak

   Ya da sende yok olmak''

 Lütfi Oğuzcan'ın kitabın sunuşunda da dediği gibi ''Kendini aşka adamış, aşka tapmış bir adamı'' ve onun satırlarını zevkle okuyacaksınız.

 Keyifli okumalar...

 Ümit Yaşar Oğuzcan - Everest Yayınları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Damdaki Kedi

     Damdaki Kedi, bir süredir okuduğum çocuk kitapları arasında yüreğimi en sıcacık yapan diyebilirim. Hem işim gereği hem de açıkçası sevdiğim için çocuk kitapları okuyorum. Akademik metinler, koca koca romanlar ya da kısa da olsa beni derinden etkileyen öykülerin arasında arada bir çocuk kitaplarına sığındığım oluyor. Çocukken okumuş olduğum bazı kitapları yeniden okuyorum hatta. Şeker Portakal’ı, Oz Büyücüsü gibi. Ek olarak içinden kedi geçen bütün metinleri okuma takıntım da beni kedilerin başrolde olduğu farklı öykülere götürüyor. Çocuk kitaplarında da bu konuda oldukça fazla seçenek var. Hayallerimden biri olan kedilerle ilgili bir antoloji hazırlama arzumu da bu şekilde besliyorum. Bir de küçükken çok sevdiğim bir kitabım vardı, yıllarca Bursa’daki evimizdeydi ama sonra kaybolmuş. Kapağını ve hikayeyi yarım yamalak hatırlasam da adını bir türlü anımsayamıyorum. Belki bir gün bir sahaf tezgahında bulurum. Şimdiki ‘ben’ olmamda ve özellikle hayvanlara olan sevgi ve saygımda çok e

Valizdeki Kedi

     Valizdeki Kedi, Göktuğ Canbaba tarafından yazılmış, Sedat Girgin tarafından resimlenmiş bir çocuk kitabı. Evinde miskin bir şekilde uyuklayıp, hayatını bu şekilde geçiren Kiki isimli bir kedinin birden kendisini Paris sokaklarını arşınlarken bulmasını anlatıyor. Sevgili Kikiciğimiz o miskin halinden kurtulup, Paris’te ne işlere bulaştırıyor patilerini.        Bir halı pisisi olan Kiki, bir anda kendini Paris sokaklarında kehanet pisisi olarak buluveriyor. Kedilerle fareler arasındaki savaşı bitirmeye çalışan Kiki, birden sorunlarını unutup Sanat Ağacı’nın hayatını kurtarmaya adıyor kendini. Sanat Ağacı üstte sanatçı kedilere, köklerinde ise farelere kendini yuva yapmış bir ağaç. Bir gün bu ağacı kesmek isteyen biri çıkıyor. Kediler fareleri, fareler ise kedileri suçluyor bu işte. Ama Kiki aslında onların ayrı olmadıklarını birlikte çalışarak ağaçlarını yani evlerini kurtarabileceklerine onları ikna etmeye çalışıyor. Kiki, kediler ve fareler birlik olarak Sanat Ağacı’nı yani evler

Kadınlar Vaizi

           Kadınlar Vaizi en sevdiğim yazarlardan biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait. Elimdeki kitap Mavi Çatı Yayınları tarafından basılmış. Kitaba geçmeden önce editleme kısmının beni biraz hayal kırıklığına uğrattığını söyleyebilirim. Kitap editi yapan biri olarak aynı sayfayı defalarca okumanın verdiği göz yorgunluğu, zihnin otomatik olarak doğru algılayıp tamamlaması ve bunun sonucunda bazı harf ve kelime hataları elbette olabilecek durumlar, ama bunun çok fazla olması, konuşma cümlelerinin karman çorman edilmesi ise okuyucunun gerçekten keyfini kaçıracak eksilere dönüşüyor.  İçindekiler sayfası da bulunmuyor kitapta. Bu benim için önemli bir detay, o yüzden ekleme ihtiyacı duydum. Başka bir baskısında bu hataların düzeltilip düzeltilmediğini inceleme şansım olmadı ama alırken bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.  Farklı bir yayınevinin de tercih edebilirsiniz.       Kitaba gelecek olursak eğer, kitaba adını veren hikaye ve onu takip eden kısa öykülerden oluşuyor.